Zorg

Gezondheidszorg verdient een prominente plek op de agenda van de Losserse gemeentepolitiek. Niet alleen omdat het de toekomst van ons allen betreft maar ook omdat onze zorgbehoevenden, waaronder senioren, het verdienen om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze samenleving.

De laatste jaren is onze samenleving verandert van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. De aandacht naar mensen die minder zelfredzaam zijn en zorgbehoevend dreigt te verminderen als gevolg van de participatie samenleving. Mensen worden zelfstandiger geacht dan vroeger en van hen wordt verwacht dat zij verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving zonder hulp van de overheid. De gedachte is dat men de hulp moet zoeken binnen zijn of haar eigen kennissenkring. De Partij van de Arbeid blijf een kritische blik houden op de manier waarop hier door de gemeente Losser invulling aan wordt gegeven. Het is van belang dat aan deze nieuwe vorm van samenleven iedere burger kan deelnemen. De komende jaren zal er goed nagedacht moeten worden over de voorwaarden waaronder en de manier waarop onze inwoners in hun hulpbehoefte worden voorzien zonder hulp van de overheid. Door de ontwikkeling naar de participatiesamenleving wordt de rol van de mantelzorger binnen onze gemeenschap steeds belangrijker. Mantelzorgers verdienen goede ondersteuning want de impact van het vrijwillig aanbieden van zorg mag niet onderschat worden.

De zorg voor ouderen, langdurig zieken, mensen met een licht verstandelijke beperking of psychische problematiek zal voor een groter deel thuis plaatsvinden.

Dit begint bij de vraag; hebben we in alle kernen genoeg geschikte woningen voor mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag?

Nee, allereerst zijn veel particuliere woningen niet levensloopgeschikt. Bij een gelijkblijvend aanbod zal er de komende jaren een stijgend tekort zijn. Met name 75+-huishoudens hebben moeite om een passende woning te vinden. Bovendien voelen ouderen zich bij een toenemende zorgvraag vaak gedwongen naar een grotere kern te verhuizen vanwege het aanbod van (zorg)voorzieningen.

Wij willen dat de gemeente haar inwoners hier actief op voorbereidt en actief bijdraagt aan een duurzaam en sociaal beleid op het gebied van wonen & zorg.

Gezondheidszorg verdient een prominente plek op de agenda van de Losserse gemeentepolitiek. Niet alleen omdat het de toekomst van ons allen betreft maar ook omdat onze zorgbehoevenden, waaronder senioren, het verdienen om volwaardig deel te kunnen nemen aan onze samenleving;

De PvdA Losser heeft daarom de volgende speerpunten:

Creëren van genoeg levensloopbestendige woningen

Bestaande woningen moeten allereerst levensloopbestendig worden gemaakt. We stimuleren daarom goede bestaande initiatieven zoals de ‘blijverslening’, de inzet van ‘wooncoaches’ en projecten zoals ‘Lang zult u wonen’. Hetgeen hiervoor genoemd draagt bij aan het vergroten van de levensloop- en/of zorgbestendigheid van uw woning en/of bevorderen het veilig wonen.

Daarnaast moeten er nieuwe levensloopbestendige woningen worden gebouwd, waarbij goede prestatieafspraken met woningcorporaties worden gemaakt.

Zorg dichtbij huis

Nu de polikliniek in Losser gesloten is moeten we op zoek naar alternatieven om zorg dichtbij mensen te organiseren en de patiënt daadwerkelijk centraal te stellen. Een voorbeeld; als je bedenkt dat Losser koploper is in Twente wat betreft groei van het aantal dementerenden, maar men steeds later in aanmerking komt voor een verpleeghuisindicatie, is het van groot belang dat hier een gezondheidscentrum is. Een gezondheidscentrum waar mensen een afspraak kunnen maken met bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde, neuroloog, geestelijk verzorger of een verpleegkundig specialist palliatieve zorg. De PvdA Losser ondersteunt dan ook bestaande en nieuwe initiatieven op dit gebied en wil de mogelijkheid onderzoeken om specialistische zorg parttime aan te bieden nu is gebleken dat het fulltime niet meer haalbaar is.

Ook steunen wij nieuwe kleinschalige wooninitiatieven en zorgcoöperaties welke ook voor de mensen met lage inkomens toegankelijk zijn.

Voor ouderen is onze wens dat in alle kernen verzorgd wonen vanzelfsprekend is waarbij ouderen zich niet gedwongen voelen naar een grotere kern te verhuizen vanwege het aanbod aan (zorg)voorzieningen.

Ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking of psychische problematiek zullen zoveel mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen i.p.v. in een instelling. Goede zorg en ondersteuning thuis is dan noodzakelijk, zoals genoeg aanbod van dagbesteding.

Het aanvragen van zorg moet zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt. Verschillende wegen zijn hiervoor beschikbaar, bijvoorbeeld via de huisarts. Inwoners kunnen zelf zorg aanvragen maar ook mantelzorgers en buren kunnen zorgaanvrager zijn.

Het moet voor elke inwoner duidelijk zijn bij wie je terecht kunt met welk probleem of ondersteuningsvraag. Daarnaast is het van belang dat de informatie over de zorg op verschillende manieren wordt verstrekt. De toegang van zorg moet vanzelfsprekend blijven. In de zorg is elke vraag relevant, krijgt iedereen een persoonlijk gesprek en beperkt de dienstverlening zich nooit tot alleen maar digitaal.

Mantelzorgvriendelijke gemeente

Doordat ouderen, langdurig zieken, mensen met een licht verstandelijke beperking of psychische problematiek zoveel mogelijk thuis wonen, wordt steeds vaker een beroep gedaan op de directe omgeving voor de verzorging van familie en vrienden. Veel mensen in Losser zorgen daarom langdurig en onbetaald voor een naaste, bijvoorbeeld voor hun ouder of partner met dementie. Dit heet mantelzorg. Ook ouders van kinderen met een licht verstandelijke beperking zijn mantelzorger, of een kind waarvan de vader psychische problemen heeft of ALS.

Zorgen voor je naaste is zwaar. Je zou verwachten dat het mantelzorgers dan ook mogelijk wordt gemaakt om voor een naaste te zorgen. Regeldruk en bureaucratie laat juist het tegenovergestelde zien. Mantelzorgers ervaren belemmeringen in het aanpassen van de woning evenals in de mogelijkheden tot urgentieverklaring en/of mede-huurderschap bij huurwoningen in geval van mantelzorg. Het verruimen van verlofregelingen is een wens van werkende mantelzorgers. Wij zetten ons er daarom voor in dat zowel jonge als oudere en werkende mantelzorgers meer erkenning, aandacht en ondersteuning krijgen waarbij wet- en regelgeving niet in de weg staat. Ook stimuleert de PvdA Losser het plaatsen van mantelzorgwoningen.

We zorgen dat er goede praktische en emotionele ondersteuning is voor mantelzorgers, zoals het aanbieden van trainingen over de omgang met dementie of een kind met autisme. Daarnaast moet de inzet van respijtzorg verhoogd worden om de mantelzorger te ontlasten. Er moet professionele ondersteuning, gefinancierd vanuit de WMO, kunnen worden ingezet wanneer zorgtaken tijdelijk moeten worden overgenomen. De gemeente Losser zou moeten beschikken over een vrijwilligerspool met mensen welke mantelzorgers deels zouden kunnen ontlasten en waaruit een mantelzorgconsulente kan putten. Mantelzorgers zouden door middel van een platform met elkaar in contact kunnen komen om op deze manier kennis en ervaring te delen. Een mantelzorgconsulent speelt bij bovenstaande zaken een belangrijke rol. Verder is het wegnemen van belemmeringen bij het aanpassen van de woning een taak van de gemeente. Daarnaast moet de gemeente organisaties gaan stimuleren om een mantelzorgvriendelijke werkgever te worden zodat goede verlofregelingen en faciliteiten beschikbaar zijn voor werknemers die werk combineren met mantelzorgtaken.