Voorjaarsnota 2020; Vooruitgang door visie en daadkracht!

8 juli 2020
Financieel staat Losser er goed voor. Geen bezuinigingen en geen extra lastenverzwaring. Echter gaan wij een onzekere periode tegemoet. De Partij van de Arbeid Losser zal zich bij de behandeling van de voorjaarsnota ietwat terughoudender opstellen dan dat u van ons gewend bent. Extra belasting van onze financiële middelen of ambtelijke capaciteit moet worden voorkomen. Dit doen wij om één duidelijke reden; zekerheid voor inwoners en ondernemers moet de hoogste prioriteit krijgen wanneer de daadwerkelijke klappen van de coronacrisis vallen. Gezien de cijfers zijn de vooruitzichten slecht te noemen, zacht uitgedrukt.
Bij de herverdeling van het gemeentefonds zijn de vooruitzichten voor plattelandsgemeenten als Losser erg ongunstig. De gelden gaan schuiven van oost naar west en van het platteland naar de steden. De gemeente lobbyt volop richting Den Haag en de VNG(Vereniging Nederlandse Gemeenten). De PvdA ondersteunt dit van harte en moedigt het vooral aan om in de toekomst nog intensiever met plattelandsgemeenten op te trekken om ervoor te waken dat onze inkomsten niet onder druk komen te staan met alle gevolgen van dien voor de toekomstbestendigheid van onze gemeente.
Als gevolg van de coronacrisis wordt een stijging van 40% verwacht van het aantal inwoners met een uitkering. De uitstroomkansen van deze nieuwe groep zal lager zijn gezien de verwachte economische omstandigheden. Wat de PvdA Losser betreft is iedere inwoner in de bijstand er één teveel. Niet zozeer vanwege de kosten maar vooral vanwege de positieve gevolgen van werk op het leven van mensen. De verwachte forse toename van mensen met een bijstandsuitkering vraagt om een andere manier van werken dan dat we gewend zijn. Normaliter is er voornamelijk sprake van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt welke een toekomstperspectief geboden moet worden. Nu gaat het erom dat mensen bezig moeten worden gehouden om arbeidsfit en interessant voor de arbeidsmarkt te blijven. Het college is overtuigd van haar huidige aanpak. De PvdA Losser zal deze werkwijze scherp in de gaten houden. Mocht het aantal inwoners zonder werk ernstig toenemen dan zullen wij reageren. Bijvoorbeeld met een voorstel tot coronabanen waarbij inwoners tijdelijk tegen minimumloon werkzaamheden verrichten zonder dat er sprake is van arbeidsmarktverdringing. Dit kost geld, maar dat is te overzien. De bijstandsuitkeringen komen te vervallen en kosten voor re-integratie, schuldhulpverlening en zorg verminderen. Daarnaast kunnen mensen sneller aan het werk omdat ze arbeidsfit worden gehouden. Onze inwoners hebben namelijk het recht op arbeid.
Wat speelt er verder o.a: Centrum Management Losser verricht goed werk en verdiend extra ondersteuning om het centrum ook na de renovatie daadwerkelijk levendig te houden. Wellicht kan het CML ook wat voor Overdinkel en De Lutte gaan betekenen. Er komt een extra armoede coördinator. Illegale activiteiten in het buitengebied zoals bomenkap zijn ons een doorn in het oog. Er wordt ingezet op strengere handhaving. Ook de afvaldumpingen, helaas ook rondom de ondergrondse containers, vraagt om een oplossing. Er is een projectcoördinator voor Overdinkel aangesteld. Een mantelzorgonderzoek is nu in volle gang om te kijken hoe zij beter ondersteund kunnen worden. De werkzaamheden van de VVV worden uitgebreid en wij zouden ook graag de Glane hier onderdeel van willen laten uitmaken. Er zijn ontwikkelingen gaande welke van invloed zullen zijn op het aangezicht van ons Nationaal Landschap Noordoost Twente. Dit is ons veel waard en wij vragen het college dit zoveel mogelijk in tact te houden.
Een niet gehonoreerde wens is een investering voor het toegankelijk maken van publieke locaties voor mensen met een beperking. Dit is nodig om aan te sluiten op de doelstellingen van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Het is ons veel waard dat deze wens alsnog gehonoreerd wordt en de bijbehorende investeringen plaats gaan vinden. De PvdA Losser wil de Losserhof meer betrekken bij de lokale politiek. Dit is een belofte uit verkiezingstijd van alle partijen en nu is het tijd deze waar te maken.
De aanstaande vergrijzing, maar vooral de toekomstige verwachte bevolkingsdaling zijn geen populaire thema’s bij politiek Losser. Ook inwoners willen er vaak niets van weten. “Wanneer we uitgaan van krimp, dan krimpen we zeker”. Helaas is dat te kort door de bocht. Blijven inzetten op groei betekend dat de sociaal-economische tweedeling ook in de gemeente Losser verder zichtbaar wordt. Wat de PvdA Losser betreft koesteren wij onze gemeente zoals deze nu is en doen wij er alles aan om deze toekomstbestendig te maken. Er zijn voorbeelden van plaatsen waar dit niet is gebeurd en heeft geleid tot meer vertrekkende en minder komende bewoners. Daar zijn het vooral de kansrijke, jonge mensen die weggaan, terwijl de minder kansrijke en oudere inwoners achterblijven. Als de balans weg is zijn de problemen niet te overzien. Wij houden niet van onnodige bangmakerij maar dit kunnen de gevolgen zijn als wij als politiek niet inzien dat de tijden van groei achter ons liggen. De PvdA Losser pakt de uitdadingen van deze tijd graag aan. Laten we accepteren wat ons gaat overkomen en ervoor vechten dat we behouden wat wij hebben.
Zoals gezegd zal de Partij van de Arbeid Losser zich tijdens de voorjaarsnota terughoudender opstellen dan dat u van ons gewend bent. Extra belasting van onze financiële middelen of ambtelijke capaciteit moet worden voorkomen. Dit doen wij om één duidelijke reden; zekerheid voor inwoners en ondernemers moet de hoogste prioriteit krijgen wanneer de daadwerkelijke klappen van de coronacrisis vallen. Laten we voorzichtig zijn gezien de vooruitzichten.