Inwoners die om financiële redenen niet van het aardgas af kúnnen gaan, zal de gemeente Losser half moeten staan.
Op de raadsvergadering van 08-09-2020 is ons voorstel met een verzoek aan het college om zich uit te spreken tegen gedwongen aardgasafsluiting indien inwoners hier vanwege de kosten niet voor kunnen kiezen, ondanks de tegenstemmen van Burgerforum en D66, aangenomen. Dit zal ook worden gecommuniceerd richting het Kabinet, de VNG, de Tweede Kamer en andere Twentse gemeenten.
Het blijft lastig om als lokale overheid zekerheid en duidelijkheid richting inwoners te communiceren als het hier zelf nog niet over beschikt. Dat neemt niet weg dat de lokale politiek een standpunt mag innemen over hoe wij tegen bepaalde zaken aankijken. Mensen die het financieel niet kunnen dragen om van het gas af te gaan, die zullen wij in bescherming moeten nemen. En daar zal de PvdA Losser ook altijd voor waken.
Suggesties dat mensen van vandaag op morgen van het gas worden afgesloten zijn onterecht. Door dit te suggereren, met name vanuit Burgerforum, wordt het wantrouwen gevoed. Vanuit de rijksoverheid worden wij inderdaad opgezadeld met een enorme klus. Dat is een feit. Als lokale politiek kunnen wij dat echter enkel met vertrouwen benaderen. Dat is leiderschap. Zo zal de gemeente haar inwoners, ook haar financieel kwetsbare inwoners, door de energietransitie moeten leiden. De mogelijkheden hiervoor zijn ook in ontwikkeling zoals het duurzaamheidsfonds en maatwerkmogelijkheden.
We zullen ons aan landelijke wetgeving moeten houden, wij kunnen ons immers ook niet verzetten tegen een Btw-verhoging. Als politiek Losser zetten wij alles op alles om mensen die wel willen maar niet kunnen óf mensen die het niet willen omdat ze het financieel niet kunnen, tegemoet te komen. Op dit thema zullen wij als raad vertrouwen moeten uitstralen. Het wordt een behoorlijke klus waar wij met elkaar de schouders onder moeten zetten.
685
Bereikte mensen
94
Betrokkenheidsacties
Bericht promoten
7
6 keer gedeeld
Leuk
Opmerking plaatsen
Delen